Pillen, wat kan ik hieraan doen? Tips

We zitten niet te wachten op pluisjes op onze favoriete item. Zeker als deze net uit de verpakking komt. Het verwijderen van pluisjes op je trui is een vervelende klus, maar met deze tips verzachten we het leed iets. Of nog beter: we voorkomen dat je de volgende keer in hetzelfde pakket terecht komt.

Ho, stop! Die pillende trui hoeft echt niet meteen te verdwijnen in de prullenbak. Redding is nabij. We weten namelijk precies wat je tegen pluisjes op je trui kunt doen én hoe je voorkomt dat het nog een keer gebeurt. Maar eerst terug naar de basis: want hoe komen die pluisjes eigenlijk op de trui terecht?

Hoe ontstaan pluisjes op je trui?

Mocht je het nog niet weten: pillende truien zijn truien waar pluisvorming aan de hand is. Pluisvorming ontstaat door wrijving van de trui; de vezels in de stof wikkelen zich aan elkaar aan de oppervlakte en zo ontstaan er kleine bolletje stof. Dit kan tijdens het wassen, maar ook gewoon tijdens het dragen gebeuren. Je vindt vooral pluisjes op plekken waar veel wrijving is dus bijvoorbeeld de ellebogen en oksels. In de wasmachine is er ook sprake van wrijving door de vele rondjes die een trui maakt. Hoeveel pluisjes ontstaan op je lievelingstrui is afhankelijk van het materiaal: de meeste pluisjes vind je op wol, acryl, ployester en viscose. 

luisjes op je trui: zo kom je er van af

#1 Het scheermesje. Kies voor een oud scheermes dat misschien wel een beetje bot is. Ga over de wollen trui heen alsof je 'm aan het scheren bent. Met een vlekkeloze en gladde trui als resultaat. 

#2 Een ontpiller. Met dit apparaatje verwijder je makkelijk pluizen van je trui. Hij staat ook bekend als 'pluizendief' of 'pluizentondeuse'. Heel belangrijk: leg je trui op een gladde ondergrond. Anders werkt onze grote vriend niet. 

#3 Het nagelschaartje. Je kunt met behulp van het nagelschaartje nauwkeurig de pillen weg knippen. Het is een klus waar je wel even mee zoet bent. Handig voor als je je verveelt. 

#4 De puimsteen. Gebruik die puimsteen eens niet voor het eelt van je voeten, maar voor je trui. Als je met een puimsteen over je trui wrijft en daarna met een kledingroller eroverheen gaat, verwijder je makkelijk de pillen. 

Hoe voorkom je pluisjes op je wollen trui?

Niet geheel onbelangrijk: je kunt ook zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat het weer gebeurt. Hoe je dat doet? Volg altijd het waslabel voordat je aan het wassen gaat. Was je truien binnenstebuiten en kies het wolprogramma van jouw wasmachine. Je kunt je trui ook in een speciale waszak wassen, zo voorkom je dat-ie tegen andere kledingstukken aan schuurt. En dus geen nieuwe pillen vormt. Gooi je trui niet in de droger, maar hang 'm op. Dat scheelt weer wrijving en is ook beter voor de pasvorm. 

 

 

© 2018 - 2024 Joyce Jewels and Fashion | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel